ponedjeljak, 27. srpnja 2009.

Torta od banane

U jednu od omiljenih torti mogu svrstati i ovu predivnu Tortu od banana.Osvezavajuca i okrepljujuca ova torta ce ostaviti veoma pozitivan utisak u ove sparne dane!potrebno za piskotu:
5 jaja
5 kasika secera
3 kasike kakaa
1 kasika ulja
100 gr. brasna
kora od jednog limuna
2 kesice vanil secerapotrebno za za serbet:
5 kasika secera
1 dcl. vode
sok od jednog limuna+
+pekmez od kajsije

potrebno za fil:
1.5 kg. banana(tvrdjih)
1/2 l.mleka+18 kasika mleka
250 gr.razmeksalog margarina
250 gr.prah secera
3 pudinga od vanile

potrebno za glazuru:
100 gr. cokolade za kuvanje
50 gr. margarina
1 celo jajeizrada:
Umutiti prvo 5 belanaca u sneg zatim dodati 5 kasika secera i u to dodati jedno po jedno zumance,3 kasike kakaa,1 kasiku ulja,100 gr. brasna,koru od limuna i 2 vanil secera.Sve dobro sjediniti i izliti u pleh koji smo ranije namazali margarinom i posuli brasnom.Peci na 180C oko 20-25 min.Kada se piskota dobro ohladi prelijemo preko nje vreo serbet i namazemo je pekmezom od kajsija.Banane dobro namazemo sokom od jednog limuna,da ne pocrne.Prerezemo ih po duzini i poslazemo na piskotu.Potom u 1/2 litre mleka skuvamo 3 pudinga od vanile+18 kasika hladnog mleka posebno uzmemo za rastvaranje pudinga.A odvojeno,penasto umutimo margarin sa secerom u prahu.Kada se puding ohladi,dobro ga sjedinimo sa penasto ulupanom smesom.Na poslagane banane prvo nanesemo fil od pudinga,a zatim je prelijemo glazurom od cokolade.Glazuru pravimo tako da otopimo na pari cokoladu,dodamo margarin i mesamo dok se ne sjedine.Potom glazuru malo prohladimo i u nju umesamo celo jaje.Zatim celu tortu prelijemo sa cokoladnom glazurom.Na zalost ukrasavanje mi bas i ne ide od ruke,ali sam zato parcad malo nasminkala i dekorisala srebrnom pantljikom.


Broj komentara: 7:

  1. mmm... jel ima okus kao čokoladna bananica (inače moj apsolutno najdraži slatkiš)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvo,fotka ti je sjajna.Ja cesto imam banane jer ih moji jedu u ogromnim kolicinama,onda kada se zasite ja pravim kolace.
    Hvala puno za recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. ..fantazija..banana,čokolada,puding...savršeno,još kad je dobro hladno...već zamišljam!

    OdgovoriIzbriši
  4. Drago mi je da ste zadovoljne receptom...
    @U pravu si Andrea podsecaju na coko-bananice
    :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Vi ste, draga moja, pravi umetnik! Zato što to što radite, radite s mnogo ljubavi, a to je uvek garant uspeha. Ko dobro sprema hranu, dobro i misli, dobro i postupa, dobro i živi...Napraviću ovaj divni slatkiš. U mom notesu, zvaće se Donnina torta. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala,drago mi je da vam se svidja!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prije sam jako voljela takve kolače, a sada sve manje:( Ali ova torta me jako privlači, nešto slično je radila moja mama:)

    OdgovoriIzbriši

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...