nedjelja, 31. svibnja 2009.

Krastavac salata

Karakteristicna salata za ovo doba godine i jedna od mojih omiljenih je krastavac salata.Izuzetno zdrava,osvezavajuca i izdasna ova salata se uklapa skoro uz sva jela vojvodjanske kuhinje i kao takva omiljena je na porodicnim trpezama.I kao sto bi se reklo"klasika"u salatama,bas ta njena jednostavnost je cini savrseno ukusnom i cestom na nasim stolovima.Kao i skoro svaka salata i ova se moze napraviti u dve varijante:
I varijanta:
Krastavac isecemo na kolutice osolimo i ostavimo da pusti vodu.Zatim ga ocedimo,i u njega umesamo pavlaku ili kiselo mleko u koje smo prethodno naseckali sitno beli luk.
II varijanta:
U ocedjeni krastavac umesamo oko 1.5.dcl. vode sa rastvorenim sircetom u koji smo dodali kasikicu secera kao i sitno seckani beli luk.

Krompir paprikas sa knedlama

Jos jedno karakteristicno jelo za Backu i vojvodjansku kuhinju je i krompir paprikas.Inace je poznato da se u vojvodjanskoj kuhinji koristi dosta testenina i krompir,pa je ovo jelo jedno od omiljenih na vojvodjanskoj trpezi.potrebno:
oko 1.kg krompira,
malo masti,
1 kom.crnog luka,
1 mala kasika aleve paprike,
so,mleveni crni biber,po ukusu,
suvog persunovog lista,
vode
Za knedle potrebno:
1 celo jaje,
brasna,
oko 5 supenih kasika hladne vode,
so,po ukusu
Krompir paprikas spada u jela gde se namirnice koriste"odokativno"i prema ukusu.Mere koje sam stavila su one po kojima sam ja radila.Svako ih moze prilagoditi svom ukusu,dodati ili oduzeti zacine prema svojim navikama.
izrada:
Na malo masti izdinstati crni luk.Kada je luk poprimio zlatnu boju,dodati slatke aleve paprike.U medjuvremenu ocistiti i iseci krompir na vece kriske ili kocke.Dodati ga u lonac sa izdinstanim lukom i crvenom paprikom pa ga naliti vodom da ogrezne.Dodati zacine i kuvati ga na tihoj vatri dok ne bude do pola gotov.Tada malom kasikom formiramo knedle iz mase koju smo prethodno umutili i ubacujemo u paprikas.Kuvamo ga jos nekih dvadesetak minuta,ili dok knedle ne isplivaju na povrsinu.
izrada knedli:
Jaje umutimo viljuskom pa dodamo oko pet supenih kasika hladne vode.Tada dodamo brasna toliko da formiramo zitku masu(gustine otprilike kao pavlaka).Dodamo malo soli i dobro izmesamo,da ne bude grudvica.Malom kasikom formiramo knedle i ubacujemo ih u paprikas.

četvrtak, 28. svibnja 2009.

Nagrada

Danas dok sam pregledavala blogove svojih dragih prijatelja,ponovo prijatno iznenadjenje kod Vere:Hvala draga Vera na ovoj prelepoj nagradi!

petak, 22. svibnja 2009.

Natur snicla

Natur snicle su jos jedno klasicno jelo koje se prilicno dugo i cesto primenjuje u ishrani Vojvodjana.Iako je vrlo jednostavno za pravljenje,ta jednostavnost mu ne oduzima nista od ukusa.

potrebno:
4 snicle od buta
2 crna luka srednje velicine
2 supene kasike masti
vegete ili nekog slicnog zacina
po ukusu

mlevenog bibera po ukusu
oko 2. dcl kajmaka
izrada:
U vecem tignju otopimo i zagrejemo mast.Snicle koje smo prethodno istukli,spustimo na vrelu mast i prepecemo ih sa svake strane po 3 -4 min.Snicle izvadimo,a na mast spustimo crni luk koji smo prethodno isekli na reznjeve.Kada luk pocne da zuti,podlijemo ga sa malo vode, dodamo zacine i tek onda spustimo snicle.Pustimo ih da se dinstaju oko tridesetak minuta,okretajuci ih povremeno i dolivajuci minimalno vode cisto da ne bi podgorele.Kada su snicle omeksale dodamo na njih kajmak i pustimo da se jos jedno desetak minuta dinstaju u kajmaku.Ja sam kao prilog pravila pecene mlade krompirice,medjutim izvrsno se slazu i uz razna variva kao i uz krompir pire.

My first award



Draga Vera,ne mogu ti reci koliko sam se iznenadila i nasla zatecena kada sam u porukama procitala da sam dobila nagradu.Od sveg srca ti zahvaljujem na njoj,jer me je zaista podrzala i nadahnula,pogotovo sto jos razradjujem shemu bloggera i zaista mi je svaka pomoc dobrodosla u bilo kakvom obliku.U znak zahvalnosti i daljeg druzenja primi ovu neznu Lavandicu!

utorak, 19. svibnja 2009.

Cufte u sosu od paradajsa

Neodoljiv kiselkasto slatkasti miris kuvanog paradajsa,dovlacio bi nas do stola kada bi ovo jelo bilo servirano na njemu.Cufticama kod nas niko nemoze da odoli.Privlacne su i na miris i na oko.potrebno:
500 gr cureceg mlevenog mesa
5 dag. sojinih ljuspica(koje smo prethodno natopili u vodi)
oko 100 gr. pirinca
2 jajeta
1 velika kasika ravna slatke aleve paprike
3 crna luka (srednje velicine)
2-3 cesnja belog luka
po ukusu so,biber
1/2 lit.vode
za zaprskicu potrebno:
malo ulja
1 velika kasika vrhom puna brasna
1 mala kasika aleve paprike
izrada:
U ciniji gde cemo zamesiti smesu za cufte dodamo sve gore navedene sastojke.S tim da crni i beli luk prethodno iseckamo a sojine ljuspice dobro ocedimo od vode.Smesu mesamo dok ne dobijemo ujednacenu smesu,koju odlozimo u frizider na pola sata da se ohladi kako bi mogli lakse oblikovati cufte.Dok se smesa hladi,u lonac u kojem cemo kuvati cufte sipamo oko 1/2 lit. vode i 1/2 lit. paradajs soka.Kada sos provre,od mase oblikujemo cufte i ubacujemo ih u prokljucalu vodu da se kuvaju.Cufte kuvamo oko 35-40 min.,a zatim zaprzimo tankom zaprskom.Naravno sluziti uz krompir pire.

subota, 16. svibnja 2009.

Gomboc corba

Ovo je jedna starinska madjarska corba,karakteristicna za podrucje severne Backe.Idealna za ljubitelje ljutog,a meni jedna od najukusnijih....potrebno(za dve osobe):
3 kom stara krompira,srednje velicine
1 kom luka srebrenjaka
po potrebi ostrog brasna
malo ulja
po ukusu soli
2 male kasike ljute mlevene paprike
1 mala kasika djumbira

na vrh noza mlevenog belog bibera
1 list celera
3 dcl paradajs soka
oko 1 lit. vode
izrada:
Krompir oljustiti i iseci i staviti u vodu da se kuva.Luk sitno iseckati sa percima i staviti da se dinsta na malo ulja,dok ne pocne da dobija zlatnu boju.Kada je luk poceo da zuti,skinuti ga sa ringle pa dodati ljutu papriku te ponovo na karatko vratiti na ringlu da se paprika blago karamelizuje.Ponovo skinuti sa ringle.Krompir procedimo ali tu vodu ne bacamo nego je dolijemo na uprzeni luk sa paprikom,zajedno sa paradajs sokomi i zacinima.Vratimo na ringlu i pustimo da lagano kljuca.U medjuvremenu krompir ispasiramo te dodamo prstohvat soli i brasna toliko da dobijemo testo srednje cvrstine(moze se dodati i jaje,ali ja ga ne dodajem).Formiramo gomboce(okrugle knedle),te ih ukuvamo u corbu.Promesamo varjacom da se gomboci ne bi uhvatili za dno.Corba je gotova kad gomboci isplivaju na povrsinu.
U slucaju da se testo za gomboce pocne lepiti za ruke,malo ih pobrasnjavite.i jos jedna napomena:krompir mora biti dobro prohladjen i ocedjen pre nego sto se pocne raditi testo sa njim.U protivnom ce vam"popiti" brasno.

petak, 15. svibnja 2009.

Bakin salasarski hleb


Mene hleb uvek podseca na pocetak.......na pocetak novog dana,na pocetak novog godisnjeg doba.....On u sebi dan za danom nosi miris zivota.....

potrebno:
500 gr. mekog brasna
2.5 dcl mlake vode
2.5 gr svezeg kvasa
2 male kasike meda
1 mala kasika soli
1 mala kasika sode bikarbone
2 velike kasike masti
izrada:
U mlakoj vodi rastvorimo med,dodamo dve male kasikice brasna i kvas i ostavimo ga da nadodje.
Za to vreme prosejemo brasno i u njega dodamo so,sodu b.b.,jednu veliku kasiku masti i nadosli kvas.Zamesimo testo srednje tvrdoce,utoplimo ga i ostavimo da nadodje.E sad- caka kod ovog hleba je da pre nego sto ga odlozimo da nadodje,mesimo testo dok se ne pocne formirati u veknu(oko 10-15min.)
Kada se testo dupliralo,premesimo ga i ostavimo da jos jednom nadodje.Pecnicu zagrejemo na 200C,a pleh u kojem cemo peci hleb premazemo mascu.
Testo koje je drugi put nadoslo istresemo na radnu povrsinu i umesimo ga u veknu.Odlozimo ga u pleh u kojem ce se peci,premazemo ga jednom kasikom masti i ostavimo ga da odstoji oko pola sata.Pecemo ga u prethodno zagrejanoj pecnici oko pola sata.
Kada je hleb gotov,umijemo ga i prebacimo na resetku ispod koje smo sipali vrelu vodu.Pokrijemo ga suvom krpom i ostavimo da omeksa.

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...