ponedjeljak, 27. srpnja 2009.

Torta od banane

U jednu od omiljenih torti mogu svrstati i ovu predivnu Tortu od banana.Osvezavajuca i okrepljujuca ova torta ce ostaviti veoma pozitivan utisak u ove sparne dane!potrebno za piskotu:
5 jaja
5 kasika secera
3 kasike kakaa
1 kasika ulja
100 gr. brasna
kora od jednog limuna
2 kesice vanil secerapotrebno za za serbet:
5 kasika secera
1 dcl. vode
sok od jednog limuna+
+pekmez od kajsije

potrebno za fil:
1.5 kg. banana(tvrdjih)
1/2 l.mleka+18 kasika mleka
250 gr.razmeksalog margarina
250 gr.prah secera
3 pudinga od vanile

potrebno za glazuru:
100 gr. cokolade za kuvanje
50 gr. margarina
1 celo jajeizrada:
Umutiti prvo 5 belanaca u sneg zatim dodati 5 kasika secera i u to dodati jedno po jedno zumance,3 kasike kakaa,1 kasiku ulja,100 gr. brasna,koru od limuna i 2 vanil secera.Sve dobro sjediniti i izliti u pleh koji smo ranije namazali margarinom i posuli brasnom.Peci na 180C oko 20-25 min.Kada se piskota dobro ohladi prelijemo preko nje vreo serbet i namazemo je pekmezom od kajsija.Banane dobro namazemo sokom od jednog limuna,da ne pocrne.Prerezemo ih po duzini i poslazemo na piskotu.Potom u 1/2 litre mleka skuvamo 3 pudinga od vanile+18 kasika hladnog mleka posebno uzmemo za rastvaranje pudinga.A odvojeno,penasto umutimo margarin sa secerom u prahu.Kada se puding ohladi,dobro ga sjedinimo sa penasto ulupanom smesom.Na poslagane banane prvo nanesemo fil od pudinga,a zatim je prelijemo glazurom od cokolade.Glazuru pravimo tako da otopimo na pari cokoladu,dodamo margarin i mesamo dok se ne sjedine.Potom glazuru malo prohladimo i u nju umesamo celo jaje.Zatim celu tortu prelijemo sa cokoladnom glazurom.Na zalost ukrasavanje mi bas i ne ide od ruke,ali sam zato parcad malo nasminkala i dekorisala srebrnom pantljikom.


petak, 24. srpnja 2009.

Green mix

Frape od povrca-zasto da ne?potrebno:
2 manja ili 1 veci krastavac
2 dcl. kefira
1 dcl. mineralne vode(gazirane)
1 saka sitno seckane sveze mirodjije
1 limun(sok)
so po potrebi(ja ga ne stavljam)

izrada:
Krastavac ocistiti i iseci na komade,zatim ga staviti u blender sa ostalim sastojcima i miksati dok se svi sastojci ne sjedine.Mix dobro ohladiti i posluziti.
Uzivajte u ovom osvezavajucem picu u ovim vrelim letnjim danima.

četvrtak, 23. srpnja 2009.

Mocca kocke

Evo jedan ukusan i jednostavan kolacic za tea-timepotrebno za kolac:
2 cela jajeta
3 dcl. secera
4.5 dcl. brasna
2.5 dcl. mleka
1 kesica praska za pecivo
15 dag. otopljenog margarina
1 supena kasika kakaa
1 supena kasika mlevene kafe,moze i instant kafe
2 kesice vanil secera
potrebno za preliv:
4 supene kasike otopljenog margarina
3.5 dcl. secera u prahu
2 kesice vanil secera
4 supene kasike skuvane jake kafe
2 supene kasike kakaa

za posipanje:
kokos brasno ili orasi

izrada:
Umutiti jaja sa secerom u gustu masu pa polako dodavati ostale sastojke:mleko,prasak za pecivo,otopljeni margarin i na kraju kakao,kafu i vanil secer.Smesu sipamo u ranije namascenu i brasnom posutu tepsiju,malo je poravnamo kasikom i stavimo u pecnicu koju smo ranije zagrijali na 180C i peci 20 min.Dok se kolac pece napravimo preliv:maslac i secer sjedinimo,dodamo vanil secer i cetiri kasike jake kafe u kojoj smo prethodno rastopili kakao.Kada je kolac pecen,preliv sipamo neposredno posle vadjenja kolaca iz pecnice,te ga pospemo kokos brasnom ili mlevenim orasima.Ostaviti ga da se dobro ohladi,pa ga iseci i servirati.

Kokos roscici

Kada pravim ove kolacice,njihov miris me uvek vrati nazad u detinjstvo,u kuhinju moje bake.....potrebno:
250 gr. putera ili margarina
250 gr. kokos brasna
100 gr. secera u prahu
3 kesice vanil secera
300 gr. brasna
2 cela jajeta
za posipanje secer u prahu
izrada:
Margarin smeksati i istrljati sa brasnom.Dodati zatim ostale sastojke i zamesiti u glatku masu.Od izradjene mase praviti roscice i slagati na pleh koji smo prethodno prekrili sa papirom za pecenje.Peci u pecnici na 200C,dok ne porumene(otprilike 10-15 min.).Kada su roscici gotovi,posuti ih secerom u prahu i posluziti.

subota, 11. srpnja 2009.

Lazanje by me

Italijansku kuhinju veoma cenim i volim.Kako uzivam u njenim raskosnim ukusima,isto tako mi pricinjava zadovoljstvo i spremati je za svoju porodicu.Srz ove kuhinje je u kombinaciji interesantnih zacina koji su karakteristicni za mediteran i koji je cine jedinstvenom i veoma prepoznatljivom skoro u celom svetu.Jedno,za mene omiljeno italijansko jelo su i lazanje,koje su veoma cesto na nasoj trpezi i koje su postale sastavni deo mojeg kuhinjskog menija.potrebno:
oko 20-tak kom. gotovih kora za lazanje
600 gr. juneceg mlevenog mesa
200 gr. sitno seckanih sampinjona
1 kom. praziluka(oko 150-200 gr,)
5-6 cena belog luka
soli i bibera prema ukusu
2 dcl. soka od paradajsa
prstohvat suvog bosiljka
prstohvat suvog ruzmarina
1 velika kasika suvog origana
1 velika kasika aleve slatke paprike
1 mala kasika suvog djumbira
oko 200 gr.rendanog kackavalja
3 kom. jajeta
0.5 dcl. maslinovog ulja
BESAMEL SOS:brasno,ulje,mleko
izrada:
Na maslinovom ulju proprziti sitno seckani praziluk i beli luk,dodati meso i prodinstati ga na luku oko 5. min.Dodati paradajs sok,pa meso ostaviti da se dinsta jos dvadesetak min. na tihoj vatri.U medjuvremenu spremiti besamel sos(uprziti brasno na ulju,dodati mleko i pustiti da baci kljuc dva pa skinuti sa ringle).Dinstanom mesu dodati seckane sampinjone sa svim zacinima i ostaviti da se masa jos desetak min. krcka.Testo za lazanje obariti u slanoj vodi.Nauljimo kalup u kojem cemo zapeci lazanje.Slazemo:testo-mleveno meso sa gljivama-rendani kackavalj-besamel sos(i tako redom dok ne potrosimo sastojke)Zadnja se stavlja kora i na koru umuceni besamel sos sa tri jajeta i kackavaljem.Staviti u pecnicu da se zapece oko 30-tak min. na 180C.

ponedjeljak, 6. srpnja 2009.

Paprike u kajmaku

Evo jos jedna ideja za letnji rucak bez mesa.Lako,brzo i jednostavno za napraviti ovo jelo ce vam postati ubrzo glavno na trpezi ovog leta.potrebno:
paprika(slatka roga a moze i ljuta)
malo ulja
kajmak
Jednostavnost u pripremi ovog jela se vidi u samim slikama,tako da cu izradu ovog jela dopuniti sa par recenica:
Pecene paprike stavimo u posudu i poklopimo da se upare kako bi se lakse ocistile,te ih tako ociscene stavimo u tavu ili neku serpicu na malo ulja,poklopimo i doprzimo ih jos nekih 10-15 min.Dodamo kajmak i ponovo ih poklopimo dok se kajmak ne istopi i paprike ukrckaju u njemu.

nedjelja, 5. srpnja 2009.

Salata od boranije

Stiglo leto a sa njim i ogromne kolicine svezeg povrca i voca.Sve to treba iskoristiti u interesu naseg zdravlja,lepote i zadovoljstva.Salate posebno pogoduju u ovim vrelim letnjim danima.Njih mozemo konzumirati kao laki obrok,kao letnje osvezenje ili kao kao prilog jelu.No,kako bilo,svakako iskoristite leto u blagodetima plodova prirode.potrebno:
boranija(moze bilo koja-bitno da je mlada)
2-3 cena belog luka
so,secer
voda,sirce
izrada:
Boraniju ocistimo,iseckamo i skuvamo u vodi.Kada je skuvamo procedimo je i ohladimo pod mlazom hladne vode.U medjuvremenu razblazimo sirce u vodi,dodamo mu so i secer prema ukusu i na kraju sitno seckani beli luk.Sirce mesamo dok se so i secer ne rastope te sa njim prelijemo boraniju.

petak, 3. srpnja 2009.

Punjene tikvice

Dosla sezona tikvica i mirodjije a sa njom i varijacije recepata sa ovim povrcem.Retko ko moze da im odoli i da ih ne napravi na neki svoj nacin,posto su veoma zahvalne za spremanje raznih jela i specijaliteta.Poznate po svojoj veoma niskoj kaloricnosti,pogodan su obrok za ove sparne i teske letnje dane.Za punjene tikvice sve namirnice zavise od velicine i kolicine tikvica.To je jedan od recepata gde su mere"odokativne"i svako ih prilagodjava prema svom ukusu.Ja cu ovde staviti mere po kojima sam ih ja punila.
potrebno:
3 tikvice srednje velicine
500 gr mesanog mlevenog mesa
2 crna luka srednje velicine
50 gr.sojinih ljuspica
oko 100 gr.pirinca
1-2 jajeta

so,mleveni biber,djumbir-prema ukusu
veza mirodjije
malo ulja
brasno
izrada:
Tikvice operemo,podelimo na pola a zatim izdubimo.Luk sitno iseckamo,sojine ljuspice natopimo oko pola sata u mlakoj vodi a pirinac ocistimo i operemo.Zatim sve sjedinimo sa mlevenim mesom,zacinima i jajetom u kompaktnu masu.Sa ovom masom punimo tikvice i slazemo u veci lonac.Dodamo vode samo toliko da tivice ogreznu,i na kraju dodamo sitno seckanu vezu mirodjije.Kuvamo oko 1-1.5 sat(da se meso i pirinac skuvaju),te ukuvmo zaprsku,koju smo prethodno napravili od malo ulja i brasna.
Postoje varijacije na ovaj recept,ili takozvane"crvene tikvice"tj. kada u lonac sa tikvicama dodamo pola vode pola soka od paradajsa.Ali kao sto se kaze:"ukusi su razliciti"!
Napomena:u slucaju da vam ostane mase za punjenje,mozete oblikovati cufte i spustiti ih da se kuvaju pored tikvica.

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...