srijeda, 9. rujna 2009.

Heljdina-Focaccia dolce

Evo jos jedne neodoljive i za mene rajske kombinacije heljde,grozdja i meda.
potrebno za testo:150 gr. heljdinog brasna
150 gr.psenicnog brasna
oko 2 dag.svezeg kvasa
1 kaf.kasikica meda
2 kaf.kasikice jecmenog slada
2 supene kasike maslinovog ulja
oko 1.5 dcl.mlake vode
malo soli

i jos:
med
grozdjeizrada:
U posudicu sipamo oko 1 dcl. mlake vode i u njoj razmutimo 1 kasikicu meda te dodamo svez kvasac.Dok kvas ne nadodje,sjedinimo heljdino i psenicno brasno kome smo dodali malo soli,a jecmeni slad razmutimo u ostatku mlake vode.Zatim sve sastojke sjedinimo i umutimo u kompaktnu masu srednje mekoce.Ostavimo testo na toplo dok se ne udvostruci.Kada je testo nadoslo,premesimo ga i rukama razvucemo u kalupu koji smo prethodno namazali sa malo maslinovog ulja.Ostavimo ga jos pola sata da odmara,a onda u njega utisnemo crno i belo grozdje i stavimo ga peci u pecnici na 200C oko 20-25 min(probate cackalicom da li je testo peceno).Kada je focaccia pecena izvadite je iz kalupa oprezno(meni je malo pukla),izbockajte je viljuskom i jos vrelu prelite sa medom(sto vise to bolje).

ponedjeljak, 7. rujna 2009.

Palacinke od heljde punjene sa raguom od sojinih ljuspica i gljiva

Ovo jelo sam pocela spremati da" slomim" otpor ukucana prema soji.Uspela sam se izboriti sa ovim raguom koji su svi prihvatili i koji spremam oko tri-cetiri puta mesecno u kombinaciji sa testeninom.testo za heljdine palacinke:(za oko 10 palacinki)Naime ja testo za palacinke spremam odokativno,bez odredjenih mera za namirnice,pa cu vam probati sto jednostavnije objasniti kako se prave ove palacinke.U ciniji gde cemo praviti testo za palacinke razmutimo jedno celo jaje,dodamo 1 dcl. mleka i sve dobro umutimo.Zatim dodamo brasno,pola heljdinog-pola psenicnog toliko da dobijemo kasastu smesu(poput pavlake),i tada dodamo jos oko 1 dcl mleka i ostatak nalijemo gaziranom vodom dok ne dobijemo gustinu testa za palacinke.Dodamo jos malo soli i dve kasike maslinovog ulja.Ispecemo palacinke,te ih pokrijemo dubokim tanjirom ili vecim poklopcem da se upare.
ragu od sojinih ljuspica i gljiva:1 crni luk(srednje velicine)
2 cena belog luka
oko 100 gr.sampinjona
50 gr. sojinih ljuspica
sok od paradajsa
2 supene kasike soja sosa
1 supena kasika vegete
1 supena kasika aleve paprike
so,biber,mleveni djumbir,origano-po ukusu
malo maslinovog ulja
Crni i beli luk ocistimo,iseckamo i izdinstamo na malo maslinovog ulja.Dodamo oko 0.5 dcl. vode i u to spustimo sojine ljuspice koje smo prethodno namakali u mlakoj vodi pola sata.Sojine ljuspice dinstamo tako oko pola sata,povremeno mesajuci i dolivajuci pomalo vode.Nakon pola sata,dodamo sampinjone nalijemo paradajs sokom i zacinimo prema ukusu.Ragu dinstamo jos oko 15- 20 min.stalno mesajuci,dok se ragu ne zgusne tj.dok visak tecnosti ne ispari.
Tada sa gotovim raguom filujemo palacinke,dodavajuci im rendani sir ili pavlaku.

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...