subota, 4. prosinca 2010.

Kandirana kora narandze

Stizu praznici a sa njima stize i priprema za svecanu trpezu.Polako pocinje kupovina namirnica i njihovo spremanje za kolace,torte i razno razne svecane djakonije.Ja sam ovde pripremila kandiranu koru narandze koju veoma volim u kolacima,i koju nestedice koristim u njima.Veoma je lako za pripremu,jedino sto iziskuje malo vise vremena,medjutim trud se isplati.

potrebno:
kora od 3-4 vece narandze
200-250 gr secera
oko 1/2 dcl. vode

priprema:
Koru narandze dobro operemo,odvojimo od narandze i isecemo na vece kriske.U jednu manju serpicu stavimo narandzinu koru i prelijemo hladnom vodom,toliko tek da je prekrije.U hladnoj vodi je treba drzati oko tri dana(dnevno menjati vodu dva puta),da bi se izvukla sva gorcina iz narandze.Posle toga kriske kore isecemo na trakice i skinemo visak opne sa iznutrasnje strane.Trakice isecemo na sitne kockice i prokuvamo u vodi oko 15-tak minuta.Vodu prospemo,a koru pustimo da se dobro ocedi.Secer spinujemo sa 1/2 dcl.vode dok se ne zgusne,te u njega ubacimo iseckanu koru i pustimo da zajedno kljucaju oko 5-10 min.Skinemo serpicu sa kandiranom narandzinom korom sa vatre,i pustimo je da se ohladi.Tako hladnu prebacimo u tegle i hermeticki zatvorimo.Kada je stavimo u teglu,malo je naguramo viljuskom da bi secerni sirup dosao iznad kore.I uvek posle koriscenja je naguramo ispod secernog sirupa,tako da moze da stoji duze vreme ili u frizideru ili u ostavi.

Nema komentara:

Objavi komentar

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...