petak, 31. prosinca 2010.

srijeda, 29. prosinca 2010.

Zvezdice od sira

Ove zvezdice sam radila prema recepticu za slane perece,medjutim posto sam modlicu za perece stavila na "sigurno mesto"(poznata recenica:stavicu je tu da znam gde je"?),naravno nisam je nasla kada mi je bila potrebna.Tako da sam je zamenila sa modlicom za zvezdice,koja mi je izgledala kao dobra zamena.Mislim da se nisam prevarila,jer su zvezdice zaista ispale lepe a naravno i ukusne.
potrebno:
200 gr. mleka
30 gr. svezeg kvasca+1 kafena kasicica secera
700 gr.brasna
250 gr. otopljenog margarina
100 gr.rendanog kackavalja
1 kafena kasicica soli
jaje za premazivanje

U 200 gr. mlakog mleka potopiti 30 gr.svezeg kvasca sa kasicicom secera.To zamesiti sa 700 gr. brasna,100 gr.rendanog kackavalja,kasicicom soli i otopljenim margarinom.Testo dobro sjediniti i ostaviti ga da odmori oko pola sata.Zatim testo razviti na prst debljine i modlicom vaditi zvezdice.Pre pecenja premazati jajetom i staviti da se pece na 180C dok zvezdice ne porumene(oko 15-20 min.)Posto se od ove mase testa dobije poprilican broj zvezdica,ja sam pravila u pola manje.

utorak, 28. prosinca 2010.

Cokoladni liker

Cokoladni liker po receptu moje mame je nezaobilazan na nasoj Novogodisnjoj trpezi.I ove godine je spreman da zenski deo gostiju raspolozi za docek Nove Godine.

potrebno:
1/2 lit. mleka
1/2 kg. secera
2 zumanceta+2 supene kasike secera
2.5 dag.kakaa
2.5 dag cokolade(crne)
2.5 dcl. ruma

U 1/2 lit.mleka dodati 1/2 kg. secera i kuvati do vrenja.U medjuvremenu 2 zumanceta sa 2 supene kasike secera dobro izmesati,pa dodati 2.5 dag. kakaa i 2.5 dag cokolade prethodno izrendane.Sve dobro sjediniti pa polako dodavati u vrelo mleko brzo mesajuci.Mleko zatim treba procediti(ostane po neka grudvica od zumanceta) i ostaviti da se dobro ohladi.Ja ga uglavnom ostavim preko noci u frizideru.Zatim u skroz ohladjeno mleko dodati 2.5 dcl. ruma.Dobro promesati liker,nasuti ga u flase i odloziti u frizider.Pre serviranja u case,uvek ga dobro promuckati.

subota, 4. prosinca 2010.

Kandirana kora narandze

Stizu praznici a sa njima stize i priprema za svecanu trpezu.Polako pocinje kupovina namirnica i njihovo spremanje za kolace,torte i razno razne svecane djakonije.Ja sam ovde pripremila kandiranu koru narandze koju veoma volim u kolacima,i koju nestedice koristim u njima.Veoma je lako za pripremu,jedino sto iziskuje malo vise vremena,medjutim trud se isplati.

potrebno:
kora od 3-4 vece narandze
200-250 gr secera
oko 1/2 dcl. vode

priprema:
Koru narandze dobro operemo,odvojimo od narandze i isecemo na vece kriske.U jednu manju serpicu stavimo narandzinu koru i prelijemo hladnom vodom,toliko tek da je prekrije.U hladnoj vodi je treba drzati oko tri dana(dnevno menjati vodu dva puta),da bi se izvukla sva gorcina iz narandze.Posle toga kriske kore isecemo na trakice i skinemo visak opne sa iznutrasnje strane.Trakice isecemo na sitne kockice i prokuvamo u vodi oko 15-tak minuta.Vodu prospemo,a koru pustimo da se dobro ocedi.Secer spinujemo sa 1/2 dcl.vode dok se ne zgusne,te u njega ubacimo iseckanu koru i pustimo da zajedno kljucaju oko 5-10 min.Skinemo serpicu sa kandiranom narandzinom korom sa vatre,i pustimo je da se ohladi.Tako hladnu prebacimo u tegle i hermeticki zatvorimo.Kada je stavimo u teglu,malo je naguramo viljuskom da bi secerni sirup dosao iznad kore.I uvek posle koriscenja je naguramo ispod secernog sirupa,tako da moze da stoji duze vreme ili u frizideru ili u ostavi.

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...