četvrtak, 13. listopada 2011.

Punjeni fileti Pangazijusa i Avocado dip

Ovo je izmisljeno jelo za riboljupce,pa cak i za one koji ne vole ribu(nece odoleti sunki i siru).A dip od avokada se pokazao kao dobra kombinacija uz ovu riblju deliciju.Dopunjava ribu ukusima koje nismo mogli da stavimo u filete,a potrebni su da bi ukus ribe dosao do izrazaja.
potrebno:3 fileta soma Pangazijusa(oko 500 gr.)
1 supena kasika senfa
so,biber(po ukusu)
4-5 listica dimljene sunke
4-5 listica topljivog sira(ja sam koristila kackavalj)
brasno,prezla i jaje(za paniranje)
ulje(za przenje)

Dobro osusene filete soma blago istucemo,zatim ih posolimo i pobiberimo te ih ostavimo oko pola sata da upiju zacine.Za to vreme isecemo na tanke listice senf,dimljenu sunku i kackavalj.Pre filovanja ribu premazemo senfom i isecemo na komade zeljene velicine,pa na jednu stranu slazemo sunku i sir,a drugom stranom ih preklopimo.Tako punjene filete paniramo u brasno,jaje i prezlu i to ponovimo jos jednom.Przimo ih u dubokom ulju dok ne porumene.Sluzimo ih uz avokado dip i pecene krompirice.




A V O C A D O D I P
potrebno:
1 avokado(zreo)
1-2 supene kasike senfa
4-5 supenih kasika pavlake
2 supene kasike soka od limuna
so,biber(po ukusu)
2 cena belog luka

Avokado prepolovimo,odstranimo kosticu te kasikom vadimo meso u ciniju.U ciniji ga dobro izgnjecimo viljuskom,pa mu dodamo sitno seckani beli luk i ostale zacine.Mesamo smesu dok ne postane kompaktna.Ostavimo u frizider da se dobro ohladi,i sluzimo je uz pecenu ribu

petak, 7. listopada 2011.

Prevrnuti burek

Brzo,jednostavno i fino.Idealno posluzenje za iznenadne goste.potrebno:
500 gr.gotovih kora za pite
1 dcl.vode
3-4 supene kasike ulja
1/4 kaf.kasike soli
200 gr.svezeg siraPleh u kojem cemo peci burek namazemo ovlas uljem.Dve kore stavimo na dno,a trecu odvojimo za pokrivanje bureka.U dublju ciniju izmesamo ulje,vodu i so.Odvajamo koru po koru i vlazimo je(ovlas,ne sme da bude jako vlazno)ovom tekucinom.Namocene kore guzvamo i slazemo ih jednu pored druge u pleh(kao za gibanicu).Odgore rasporedimo svezi sir.Zatim prekrijemo prethodno odvojenom korom,koju premazemo uljem neposredno pre stavljanja u pecnicu.U prethodno zagrejanu pecnicu na 180C,stavimo pleh sa burekom i pecemo ga dok gornja strana blago ne porumeni(oko 15 min.).Tada burek izvadimo i prevrnemo,tako da sada strana koja se pekla sa donje strane ide gore.Vratimo burek u pecnicu i pecemo ga dok skroz ne porumeni(jos nekih 15-tak min.).

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...