petak, 15. svibnja 2009.

Bakin salasarski hleb


Mene hleb uvek podseca na pocetak.......na pocetak novog dana,na pocetak novog godisnjeg doba.....On u sebi dan za danom nosi miris zivota.....

potrebno:
500 gr. mekog brasna
2.5 dcl mlake vode
2.5 gr svezeg kvasa
2 male kasike meda
1 mala kasika soli
1 mala kasika sode bikarbone
2 velike kasike masti
izrada:
U mlakoj vodi rastvorimo med,dodamo dve male kasikice brasna i kvas i ostavimo ga da nadodje.
Za to vreme prosejemo brasno i u njega dodamo so,sodu b.b.,jednu veliku kasiku masti i nadosli kvas.Zamesimo testo srednje tvrdoce,utoplimo ga i ostavimo da nadodje.E sad- caka kod ovog hleba je da pre nego sto ga odlozimo da nadodje,mesimo testo dok se ne pocne formirati u veknu(oko 10-15min.)
Kada se testo dupliralo,premesimo ga i ostavimo da jos jednom nadodje.Pecnicu zagrejemo na 200C,a pleh u kojem cemo peci hleb premazemo mascu.
Testo koje je drugi put nadoslo istresemo na radnu povrsinu i umesimo ga u veknu.Odlozimo ga u pleh u kojem ce se peci,premazemo ga jednom kasikom masti i ostavimo ga da odstoji oko pola sata.Pecemo ga u prethodno zagrejanoj pecnici oko pola sata.
Kada je hleb gotov,umijemo ga i prebacimo na resetku ispod koje smo sipali vrelu vodu.Pokrijemo ga suvom krpom i ostavimo da omeksa.

Broj komentara: 5:

  1. Predivan hleb,divna fotkica i recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala vam cure,ja jos vezbam gde se sta nalazi-pa malo kasnim sa odgovorom.Pozdrav i dobro mi dosle!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno izgleda...I mene hleb asocira na neki pocetak, bilo cega... Lep i uspesan pocetak blogovanja zelim, uz puno ovakvih lepih recepata i slika.

    OdgovoriIzbriši
  4. hvala emo_serpice,zahvaljujem na srdacnosti!

    OdgovoriIzbriši

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...