Ovo je jedna starinska madjarska corba,karakteristicna za podrucje severne Backe.Idealna za ljubitelje ljutog,a meni jedna od najukusnijih....potrebno(za dve osobe):
3 kom stara krompira,srednje velicine
1 kom luka srebrenjaka
po potrebi ostrog brasna
malo ulja
po ukusu soli
2 male kasike ljute mlevene paprike
1 mala kasika djumbira
na vrh noza mlevenog belog bibera
1 list celera
3 dcl paradajs soka
oko 1 lit. vodeizrada:
Krompir oljustiti i iseci i staviti u vodu da se kuva.Luk sitno iseckati sa percima i staviti da se dinsta na malo ulja,dok ne pocne da dobija zlatnu boju.Kada je luk poceo da zuti,skinuti ga sa ringle pa dodati ljutu papriku te ponovo na karatko vratiti na ringlu da se paprika blago karamelizuje.Ponovo skinuti sa ringle.Krompir procedimo ali tu vodu ne bacamo nego je dolijemo na uprzeni luk sa paprikom,zajedno sa paradajs sokomi i zacinima.Vratimo na ringlu i pustimo da lagano kljuca.U medjuvremenu krompir ispasiramo te dodamo prstohvat soli i brasna toliko da dobijemo testo srednje cvrstine(moze se dodati i jaje,ali ja ga ne dodajem).Formiramo gomboce(okrugle knedle),te ih ukuvamo u corbu.Promesamo varjacom da se gomboci ne bi uhvatili za dno.Corba je gotova kad gomboci isplivaju na povrsinu.
U slucaju da se testo za gomboce pocne lepiti za ruke,malo ih pobrasnjavite.i jos jedna napomena:krompir mora biti dobro prohladjen i ocedjen pre nego sto se pocne raditi testo sa njim.U protivnom ce vam"popiti" brasno.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
-
Jos jedno jelo iz raznolike vojvodjanske kuhinje je i Cigansko pecenje.Ovaj ukusan i jednostavan klasik je vrlo rado i brzo prihvacen iz ma...
-
Ove snicle sam jela kod nas u jednom restoranu,veoma su mi se svidele pa sam kuci probala sama da izmajstorisem recept.Recept je uspeo a sn...
-
Na vojvodjanskoj trpezi se dosta cesto koristi zecetina,koja se sprema na vrlo razlicite nacine.Jedan od nacina je i ovaj paprikas spremlj...
Keksici od lavande i limuna
Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...
Odlično! I čorba i fotkica!
OdgovoriIzbrišiHvala Snjezo!
OdgovoriIzbrišiDa,zaista divno izgleda!
OdgovoriIzbriši