subota, 16. svibnja 2009.

Gomboc corba

Ovo je jedna starinska madjarska corba,karakteristicna za podrucje severne Backe.Idealna za ljubitelje ljutog,a meni jedna od najukusnijih....potrebno(za dve osobe):
3 kom stara krompira,srednje velicine
1 kom luka srebrenjaka
po potrebi ostrog brasna
malo ulja
po ukusu soli
2 male kasike ljute mlevene paprike
1 mala kasika djumbira

na vrh noza mlevenog belog bibera
1 list celera
3 dcl paradajs soka
oko 1 lit. vode
izrada:
Krompir oljustiti i iseci i staviti u vodu da se kuva.Luk sitno iseckati sa percima i staviti da se dinsta na malo ulja,dok ne pocne da dobija zlatnu boju.Kada je luk poceo da zuti,skinuti ga sa ringle pa dodati ljutu papriku te ponovo na karatko vratiti na ringlu da se paprika blago karamelizuje.Ponovo skinuti sa ringle.Krompir procedimo ali tu vodu ne bacamo nego je dolijemo na uprzeni luk sa paprikom,zajedno sa paradajs sokomi i zacinima.Vratimo na ringlu i pustimo da lagano kljuca.U medjuvremenu krompir ispasiramo te dodamo prstohvat soli i brasna toliko da dobijemo testo srednje cvrstine(moze se dodati i jaje,ali ja ga ne dodajem).Formiramo gomboce(okrugle knedle),te ih ukuvamo u corbu.Promesamo varjacom da se gomboci ne bi uhvatili za dno.Corba je gotova kad gomboci isplivaju na povrsinu.
U slucaju da se testo za gomboce pocne lepiti za ruke,malo ih pobrasnjavite.i jos jedna napomena:krompir mora biti dobro prohladjen i ocedjen pre nego sto se pocne raditi testo sa njim.U protivnom ce vam"popiti" brasno.

3 komentara:

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...