
potrebno:
3 tikvice srednje velicine
500 gr mesanog mlevenog mesa
2 crna luka srednje velicine
50 gr.sojinih ljuspica
oko 100 gr.pirinca
1-2 jajeta
so,mleveni biber,djumbir-prema ukusu
veza mirodjije
malo ulja
brasno

Tikvice operemo,podelimo na pola a zatim izdubimo.Luk sitno iseckamo,sojine ljuspice natopimo oko pola sata u mlakoj vodi a pirinac ocistimo i operemo.Zatim sve sjedinimo sa mlevenim mesom,zacinima i jajetom u kompaktnu masu.Sa ovom masom punimo tikvice i slazemo u veci lonac.Dodamo vode samo toliko da tivice ogreznu,i na kraju dodamo sitno seckanu vezu mirodjije.Kuvamo oko 1-1.5 sat(da se meso i pirinac skuvaju),te ukuvmo zaprsku,koju smo prethodno napravili od malo ulja i brasna.
Postoje varijacije na ovaj recept,ili takozvane"crvene tikvice"tj. kada u lonac sa tikvicama dodamo pola vode pola soka od paradajsa.Ali kao sto se kaze:"ukusi su razliciti"!
Napomena:u slucaju da vam ostane mase za punjenje,mozete oblikovati cufte i spustiti ih da se kuvaju pored tikvica.
Obožavam punjene tikvice. U umaku od kopra su savršene!
OdgovoriIzbrišiJa tikvice obozavam,a mirodjija mi je jedan od omiljenih zacina!Sve pohvale za novi izgled bloga!
OdgovoriIzbrišiDivno, letnje, osvezavajuce jelo! Pa preliti kiselim mlekom ili pavlakom...mmmm
OdgovoriIzbriši