petak, 3. srpnja 2009.

Punjene tikvice

Dosla sezona tikvica i mirodjije a sa njom i varijacije recepata sa ovim povrcem.Retko ko moze da im odoli i da ih ne napravi na neki svoj nacin,posto su veoma zahvalne za spremanje raznih jela i specijaliteta.Poznate po svojoj veoma niskoj kaloricnosti,pogodan su obrok za ove sparne i teske letnje dane.Za punjene tikvice sve namirnice zavise od velicine i kolicine tikvica.To je jedan od recepata gde su mere"odokativne"i svako ih prilagodjava prema svom ukusu.Ja cu ovde staviti mere po kojima sam ih ja punila.
potrebno:
3 tikvice srednje velicine
500 gr mesanog mlevenog mesa
2 crna luka srednje velicine
50 gr.sojinih ljuspica
oko 100 gr.pirinca
1-2 jajeta

so,mleveni biber,djumbir-prema ukusu
veza mirodjije
malo ulja
brasno
izrada:
Tikvice operemo,podelimo na pola a zatim izdubimo.Luk sitno iseckamo,sojine ljuspice natopimo oko pola sata u mlakoj vodi a pirinac ocistimo i operemo.Zatim sve sjedinimo sa mlevenim mesom,zacinima i jajetom u kompaktnu masu.Sa ovom masom punimo tikvice i slazemo u veci lonac.Dodamo vode samo toliko da tivice ogreznu,i na kraju dodamo sitno seckanu vezu mirodjije.Kuvamo oko 1-1.5 sat(da se meso i pirinac skuvaju),te ukuvmo zaprsku,koju smo prethodno napravili od malo ulja i brasna.
Postoje varijacije na ovaj recept,ili takozvane"crvene tikvice"tj. kada u lonac sa tikvicama dodamo pola vode pola soka od paradajsa.Ali kao sto se kaze:"ukusi su razliciti"!
Napomena:u slucaju da vam ostane mase za punjenje,mozete oblikovati cufte i spustiti ih da se kuvaju pored tikvica.

3 komentara:

  1. Obožavam punjene tikvice. U umaku od kopra su savršene!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja tikvice obozavam,a mirodjija mi je jedan od omiljenih zacina!Sve pohvale za novi izgled bloga!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno, letnje, osvezavajuce jelo! Pa preliti kiselim mlekom ili pavlakom...mmmm

    OdgovoriIzbriši

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...