subota, 27. lipnja 2009.

Barat fule(Taske)

Barat fule ili u prevodu sa madjarskog "Drugove usi",jos jedno od jela karakteristicno za vojvodjansku kuhinju.Spada u kategoriju jela od testenine koja se cesto nalazi na stolu vojvodjana(isto kao i gomboci) u obliku obroka ili deserta.potrebno(za testo):
oko 20 dag. brasna
1 jaje
oko 0.5-1 dcl.vode
mrvica soli
(za fil):
pekmez(po zelji)
i jos:

oko 20 dag.prezle
secera po ukusu
malo ulja
izrada:Brasno prosejemo,dodamo mrvicu soli pa ga umesimo sa vodom koju postepeno dodajemo dok nam se testo ne odvoji od cinije i postane srednje cvrstine.Ostavimo ga oko sat vremena da odmori,pa ga tanko razvijemo i vadimo modlom zeljene oblike koje punimo filom(pekmezom).Nafilovane "usi"dobro zatvorimo po ivicama da pekmez ne bi iscurio,pa ih ubacujemo na kuvanje u prokljucalu vodu.Kuvane ih ocedimo i ubacujemo u prezlu koju smo ranije spremili-na malo ulja proprziti prezlu,pa kad dobije zlatnu boju dodati secer.Gotove "usi" sluziti najbolje jos dok su tople,uz dodatak pekmeza.

Broj komentara: 5:

  1. Savrseni su,volim sa sirom ili pekmezom,ja ih pravim kockaste!njami...

    OdgovoriIzbriši
  2. Fino i izgleda primamljivo..Vaša (Mađarsko-Vojvođanska) kuhinja mi je jedna od boljih..znam to iz osobnog iskustva..

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh, "udebljah" se od ovih divnih recopisa! Ne znam samo sta ce mi se tek desiti kada ih isprobam...Divno izgleda, za ukus sam sigurna da je odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Da,pa jedina "falinga"kod vojvodjanske kuhinje je ta sto se odmah vidi"slauf".Ha,Ha!

    OdgovoriIzbriši

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...