nedjelja, 9. kolovoza 2009.

DUZIJANCA-Subotica

Svetkovina povodom zavrsetka zetve,zitom rodne i blagoslovene godine je Duzijanca.Stari obicaj zahvale Bogu na plodovima zemlje,a osobito na rodu psenice obitava u srcu Subotice i Suboticana gotovo 100 godina.Po zavrsetku kosidbe zita i njegovom sabiranju u Subotici se obelezava ova tradicionalna svetkovina koja svake godine privlaci sve vise stranaca u nas grad.Tada se biraju najbrzi risari i risrke,kao i najlepsi bandas i bandasica koji tradicionalno nose hleb ispecen od novog zita u crkvu da se posveti i blagoslovi.Grad se uredi u stilu sa svecanoscu,pa bude:tu salasa,djermova,starih alatki i masina za obradu zemlje,predmeta od slame i drveta i jos puno toga zanimljivog.Ljudi se obuku u najlepse nosnje a konje i kocije okite u zlatno klasje pa paradiraju gradom ponosni na svoje delo.

Broj komentara: 7:

  1. Ovo i na slikama izgleda kao bajka! Divno je da ima takvih manifestacija još. A posebna čar je što je to u čast hlebu i žitu!
    Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lijepi stari običaji,lijepo si se provela!

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobro je da si i nas upoznala sa lepim običajima.Ne znam šta su "najbrži risari i risarke".

    OdgovoriIzbriši
  4. Risri su kosaci zita-njima se meri brzina i sirina otkosa!
    Risarke su zene koje prate kosace.Sakupljaju pokosenu psenicu,pletu "kike"od nje i vezuju ih u snopove.Njima se meri brzina skupljanja psenice i brzina vezivanja u snopove.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotografije su divne,predivan post,ja obozavam ovakve manifestacije!

    OdgovoriIzbriši
  6. prekrasne slike...mi svake godine idemo na jedan salas odmah pored subotice na druzenje sa prijateljima

    OdgovoriIzbriši

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...