Emil Gerbeaud, koji je potekao iz konditorske porodice, roden je u Zenevi i stekao iskustvo u Nemackoj, Francuskoj i Engleskoj. Izvodio je niz inovacija, kao sto su. sirenje izbora brojnih proizvoda poput maslaca, pariskih peciva, stotine vrsta sitnih kolaca, bombona i kirsch bombona. Da bi svoju siroku paletu ponudio svojoj klijentelu, uvecao je broj zaposlenih za prodaju i servis. Do kraja 1899. imao je oko 150 zaposlenih, od kojih su mnogi dosli samo u Budimpestu kako bi naucili i radili s Gerbeaudom. Zbog svojeg osecaja poslovanja,uskoro je opremio svoju pekaru modernim masinama za izradu poslasticarskih i pekarskih proizvoda. Tako je naziv Gerbeaud postao sinonim za kvalitet i pekarsku umetnost. Buduci da je njegova klijentela volela papirnate kutije za pecivo , Gerbeaud je nastavio s ovom tradicijom i poceo ih sam dizajnirati.Naravno najpoznatiji njegov kolac je Zerbo kolac.Danas ga ima vec u puno varijanti kao sto su Zerbo torte,Zerbo kuglice,Zerbo kocke....
Ja sam izabrala recept Zerbo kuglica,tj.njegovu najjednostavniju varijatnu ali isto tako ne i manje ukusnu.Vrlo se lako i brzo sprema,i verovatno ce oduseviti obozavaoce Zerbo kolaca.
sastojci:
15 dag. mlevenih orasa
15 dag. mlevenog keksa
5 supenih kasika pekmeza od kajsija
15 dag. cokolade za kuvanje
za ukrasavanje:
sarene secerne mrvice,
moze se umesto mrvica koristiti i preliv od cokolade
U vecoj ciniji izmesamo mlevene orase i mleveni keks.Cokoladu otopimo te je dodamo suvoj smesi, zajedno sa pekmezom od kajsija.Masu mesamo dok se ne ujednaci.Odlozimo je u frizider da se stegne,pa oblikujemo kuglice koje uvaljamo u secerne mrvice.
Ja sam izabrala recept Zerbo kuglica,tj.njegovu najjednostavniju varijatnu ali isto tako ne i manje ukusnu.Vrlo se lako i brzo sprema,i verovatno ce oduseviti obozavaoce Zerbo kolaca.
sastojci:
15 dag. mlevenih orasa
15 dag. mlevenog keksa
5 supenih kasika pekmeza od kajsija
15 dag. cokolade za kuvanje
za ukrasavanje:
sarene secerne mrvice,
moze se umesto mrvica koristiti i preliv od cokolade
U vecoj ciniji izmesamo mlevene orase i mleveni keks.Cokoladu otopimo te je dodamo suvoj smesi, zajedno sa pekmezom od kajsija.Masu mesamo dok se ne ujednaci.Odlozimo je u frizider da se stegne,pa oblikujemo kuglice koje uvaljamo u secerne mrvice.
Nema komentara:
Objavi komentar