subota, 7. srpnja 2018.

Sirup od lavande\Lavender syrup

Stavimo leto u bocu!
Sirup od lavande sam prvi put probala prosle godine na Inter Etno festivalu u Subotici.Moj prvi utisak je bio WOW.Slatkasto kiseli ukus je doneo pravo osvezenje za taj vreo dan.Tada sam odlucila da ga moram napraviti.Rezultat je bio vise nego odlican.

potrebno:
1\2 l.vode
1\2 kg.secera(ili meda)
1-2 velike kasike esencije vanile
10 vrhova cveta lavande
kora 1 limuna(po mogucnosti oguliti je sa limuna)

U serpu sipati vodu,dodati secer i koru limuna.Staviti serpu na stednjak i pustiti da se na srednjoj temperaturi secer lagano topi.Kada sirup prokljuca,pustiti ga jos 10-15 min da se polako spinuje.Zatim serpu skinuti sa izvora toplote pa dodati cvetove lavande i esenciju vanile.Vratiti ga na ringlu i pustiti jos 15 min da lagano krcka.Ponovo ga skinemo sa ringle,poklopimo i ostavimo sa strane da se skroz ohladi.Tada ga procedimo,sipamo u bocu i odlozimo u frizider.Jer hladan je Najbolji!
U sirup mozete dodati naknadno i sok od limuna prema ukusu.A mozete ga mesati i sa vinima,sokovima,alkoholnim picima.....Pustite masti na volju!

Nema komentara:

Objavi komentar

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...