petak, 24. srpnja 2009.

Green mix

Frape od povrca-zasto da ne?potrebno:
2 manja ili 1 veci krastavac
2 dcl. kefira
1 dcl. mineralne vode(gazirane)
1 saka sitno seckane sveze mirodjije
1 limun(sok)
so po potrebi(ja ga ne stavljam)

izrada:
Krastavac ocistiti i iseci na komade,zatim ga staviti u blender sa ostalim sastojcima i miksati dok se svi sastojci ne sjedine.Mix dobro ohladiti i posluziti.
Uzivajte u ovom osvezavajucem picu u ovim vrelim letnjim danima.

četvrtak, 23. srpnja 2009.

Mocca kocke

Evo jedan ukusan i jednostavan kolacic za tea-timepotrebno za kolac:
2 cela jajeta
3 dcl. secera
4.5 dcl. brasna
2.5 dcl. mleka
1 kesica praska za pecivo
15 dag. otopljenog margarina
1 supena kasika kakaa
1 supena kasika mlevene kafe,moze i instant kafe
2 kesice vanil secera
potrebno za preliv:
4 supene kasike otopljenog margarina
3.5 dcl. secera u prahu
2 kesice vanil secera
4 supene kasike skuvane jake kafe
2 supene kasike kakaa

za posipanje:
kokos brasno ili orasi

izrada:
Umutiti jaja sa secerom u gustu masu pa polako dodavati ostale sastojke:mleko,prasak za pecivo,otopljeni margarin i na kraju kakao,kafu i vanil secer.Smesu sipamo u ranije namascenu i brasnom posutu tepsiju,malo je poravnamo kasikom i stavimo u pecnicu koju smo ranije zagrijali na 180C i peci 20 min.Dok se kolac pece napravimo preliv:maslac i secer sjedinimo,dodamo vanil secer i cetiri kasike jake kafe u kojoj smo prethodno rastopili kakao.Kada je kolac pecen,preliv sipamo neposredno posle vadjenja kolaca iz pecnice,te ga pospemo kokos brasnom ili mlevenim orasima.Ostaviti ga da se dobro ohladi,pa ga iseci i servirati.

Kokos roscici

Kada pravim ove kolacice,njihov miris me uvek vrati nazad u detinjstvo,u kuhinju moje bake.....potrebno:
250 gr. putera ili margarina
250 gr. kokos brasna
100 gr. secera u prahu
3 kesice vanil secera
300 gr. brasna
2 cela jajeta
za posipanje secer u prahu
izrada:
Margarin smeksati i istrljati sa brasnom.Dodati zatim ostale sastojke i zamesiti u glatku masu.Od izradjene mase praviti roscice i slagati na pleh koji smo prethodno prekrili sa papirom za pecenje.Peci u pecnici na 200C,dok ne porumene(otprilike 10-15 min.).Kada su roscici gotovi,posuti ih secerom u prahu i posluziti.

subota, 11. srpnja 2009.

Lazanje by me

Italijansku kuhinju veoma cenim i volim.Kako uzivam u njenim raskosnim ukusima,isto tako mi pricinjava zadovoljstvo i spremati je za svoju porodicu.Srz ove kuhinje je u kombinaciji interesantnih zacina koji su karakteristicni za mediteran i koji je cine jedinstvenom i veoma prepoznatljivom skoro u celom svetu.Jedno,za mene omiljeno italijansko jelo su i lazanje,koje su veoma cesto na nasoj trpezi i koje su postale sastavni deo mojeg kuhinjskog menija.potrebno:
oko 20-tak kom. gotovih kora za lazanje
600 gr. juneceg mlevenog mesa
200 gr. sitno seckanih sampinjona
1 kom. praziluka(oko 150-200 gr,)
5-6 cena belog luka
soli i bibera prema ukusu
2 dcl. soka od paradajsa
prstohvat suvog bosiljka
prstohvat suvog ruzmarina
1 velika kasika suvog origana
1 velika kasika aleve slatke paprike
1 mala kasika suvog djumbira
oko 200 gr.rendanog kackavalja
3 kom. jajeta
0.5 dcl. maslinovog ulja
BESAMEL SOS:brasno,ulje,mleko
izrada:
Na maslinovom ulju proprziti sitno seckani praziluk i beli luk,dodati meso i prodinstati ga na luku oko 5. min.Dodati paradajs sok,pa meso ostaviti da se dinsta jos dvadesetak min. na tihoj vatri.U medjuvremenu spremiti besamel sos(uprziti brasno na ulju,dodati mleko i pustiti da baci kljuc dva pa skinuti sa ringle).Dinstanom mesu dodati seckane sampinjone sa svim zacinima i ostaviti da se masa jos desetak min. krcka.Testo za lazanje obariti u slanoj vodi.Nauljimo kalup u kojem cemo zapeci lazanje.Slazemo:testo-mleveno meso sa gljivama-rendani kackavalj-besamel sos(i tako redom dok ne potrosimo sastojke)Zadnja se stavlja kora i na koru umuceni besamel sos sa tri jajeta i kackavaljem.Staviti u pecnicu da se zapece oko 30-tak min. na 180C.

ponedjeljak, 6. srpnja 2009.

Paprike u kajmaku

Evo jos jedna ideja za letnji rucak bez mesa.Lako,brzo i jednostavno za napraviti ovo jelo ce vam postati ubrzo glavno na trpezi ovog leta.potrebno:
paprika(slatka roga a moze i ljuta)
malo ulja
kajmak
Jednostavnost u pripremi ovog jela se vidi u samim slikama,tako da cu izradu ovog jela dopuniti sa par recenica:
Pecene paprike stavimo u posudu i poklopimo da se upare kako bi se lakse ocistile,te ih tako ociscene stavimo u tavu ili neku serpicu na malo ulja,poklopimo i doprzimo ih jos nekih 10-15 min.Dodamo kajmak i ponovo ih poklopimo dok se kajmak ne istopi i paprike ukrckaju u njemu.

nedjelja, 5. srpnja 2009.

Salata od boranije

Stiglo leto a sa njim i ogromne kolicine svezeg povrca i voca.Sve to treba iskoristiti u interesu naseg zdravlja,lepote i zadovoljstva.Salate posebno pogoduju u ovim vrelim letnjim danima.Njih mozemo konzumirati kao laki obrok,kao letnje osvezenje ili kao kao prilog jelu.No,kako bilo,svakako iskoristite leto u blagodetima plodova prirode.potrebno:
boranija(moze bilo koja-bitno da je mlada)
2-3 cena belog luka
so,secer
voda,sirce
izrada:
Boraniju ocistimo,iseckamo i skuvamo u vodi.Kada je skuvamo procedimo je i ohladimo pod mlazom hladne vode.U medjuvremenu razblazimo sirce u vodi,dodamo mu so i secer prema ukusu i na kraju sitno seckani beli luk.Sirce mesamo dok se so i secer ne rastope te sa njim prelijemo boraniju.

petak, 3. srpnja 2009.

Punjene tikvice

Dosla sezona tikvica i mirodjije a sa njom i varijacije recepata sa ovim povrcem.Retko ko moze da im odoli i da ih ne napravi na neki svoj nacin,posto su veoma zahvalne za spremanje raznih jela i specijaliteta.Poznate po svojoj veoma niskoj kaloricnosti,pogodan su obrok za ove sparne i teske letnje dane.Za punjene tikvice sve namirnice zavise od velicine i kolicine tikvica.To je jedan od recepata gde su mere"odokativne"i svako ih prilagodjava prema svom ukusu.Ja cu ovde staviti mere po kojima sam ih ja punila.
potrebno:
3 tikvice srednje velicine
500 gr mesanog mlevenog mesa
2 crna luka srednje velicine
50 gr.sojinih ljuspica
oko 100 gr.pirinca
1-2 jajeta

so,mleveni biber,djumbir-prema ukusu
veza mirodjije
malo ulja
brasno
izrada:
Tikvice operemo,podelimo na pola a zatim izdubimo.Luk sitno iseckamo,sojine ljuspice natopimo oko pola sata u mlakoj vodi a pirinac ocistimo i operemo.Zatim sve sjedinimo sa mlevenim mesom,zacinima i jajetom u kompaktnu masu.Sa ovom masom punimo tikvice i slazemo u veci lonac.Dodamo vode samo toliko da tivice ogreznu,i na kraju dodamo sitno seckanu vezu mirodjije.Kuvamo oko 1-1.5 sat(da se meso i pirinac skuvaju),te ukuvmo zaprsku,koju smo prethodno napravili od malo ulja i brasna.
Postoje varijacije na ovaj recept,ili takozvane"crvene tikvice"tj. kada u lonac sa tikvicama dodamo pola vode pola soka od paradajsa.Ali kao sto se kaze:"ukusi su razliciti"!
Napomena:u slucaju da vam ostane mase za punjenje,mozete oblikovati cufte i spustiti ih da se kuvaju pored tikvica.

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...