Italijansku kuhinju veoma cenim i volim.Kako uzivam u njenim raskosnim ukusima,isto tako mi pricinjava zadovoljstvo i spremati je za svoju porodicu.Srz ove kuhinje je u kombinaciji interesantnih zacina koji su karakteristicni za mediteran i koji je cine jedinstvenom i veoma prepoznatljivom skoro u celom svetu.Jedno,za mene omiljeno italijansko jelo su i lazanje,koje su veoma cesto na nasoj trpezi i koje su postale sastavni deo mojeg kuhinjskog menija.
potrebno:oko 20-tak kom. gotovih kora za lazanje
600 gr. juneceg mlevenog mesa
200 gr. sitno seckanih sampinjona
1 kom. praziluka(oko 150-200 gr,)
5-6 cena belog luka
soli i bibera prema ukusu
2 dcl. soka od paradajsa
prstohvat suvog bosiljka
prstohvat suvog ruzmarina
1 velika kasika suvog origana
1 velika kasika aleve slatke paprike
1 mala kasika suvog djumbira
oko 200 gr.rendanog kackavalja
3 kom. jajeta
0.5 dcl. maslinovog ulja
BESAMEL SOS:brasno,ulje,mleko
izrada:
Na maslinovom ulju proprziti sitno seckani praziluk i beli luk,dodati meso i prodinstati ga na luku oko 5. min.Dodati paradajs sok,pa meso ostaviti da se dinsta jos dvadesetak min. na tihoj vatri.U medjuvremenu spremiti besamel sos(uprziti brasno na ulju,dodati mleko i pustiti da baci kljuc dva pa skinuti sa ringle).Dinstanom mesu dodati seckane sampinjone sa svim zacinima i ostaviti da se masa jos desetak min. krcka.Testo za lazanje obariti u slanoj vodi.Nauljimo kalup u kojem cemo zapeci lazanje.Slazemo:testo-mleveno meso sa gljivama-rendani kackavalj-besamel sos(i tako redom dok ne potrosimo sastojke)Zadnja se stavlja kora i na koru umuceni besamel sos sa tri jajeta i kackavaljem.Staviti u pecnicu da se zapece oko 30-tak min. na 180C.