subota, 20. studenoga 2021.

Krem supa od sargarepe i djumbira\Carrot &Ginger Cream Soup

Vrlo jednostavna,ukusna i zdrava supa da vas zagreje u ovim hladnim novembarskim danima.



potrebno:
                                                                                                                                            
600 gr sargarepe                                                                                                                    
200 gr praziluka                                                                               
oko 2 cm djumbirovog korena                                                        
so,biber                                                                                             
estragon
pola kasicice secera
prstohvat,dva estragona
5 velikih kasika maslinovog ulja
2-3 kasike limunovog soka
voda

dressing:

rendani sir(koristila sam gouda)
przene semenke
(golica,suncokret,lan)
krutoni



Sargarepu,praziluk i djumbir oljustiti,oprati i iseci na kolutove.Na maslinovom ulju proprziti prvo praziluk dok ne postane staklast.Dodati mu kolutove sargarepe i djumbira i dinstati jos deset minuta na tihoj vatri.Dodati toliko vode da tek prekrije povrce.Zatim dodavati zacine postepeno balansirajuci ukus supe.Prvo so,biber(dovoljno je staviti tek na vrh noza),secer(takodje postepeno dodavati)zatim jedan po jedan prstohvat estragona(estragon je jak zacin,mozda vam bude dovoljan samo jedan prstohvat)i na kraju dodati sok od limuna.Sve u svemu posle svakog dodavanja zacina obavezno probajte,jer cete tako najbolje izbalansirati ukus.
Ostaviti supu da se kuva na tihoj vatri.U medjuvremenu isprziti semenke golice,suncokreta,lana i krutone na vrlo malo maslinovog ulja.Ostaviti ih sa strane da hlade.
Kada je sargarepa skuvana izmiksati sve sastojke stapnim mikserom.Ako je supa gusta,dodati malo vode dok ne dobije gustinu malo redju od variva.Neka izmiksana supa baci dva ili tri kljuca i skloniti je sa vatre.
Supu usuti u tanjire i po njoj rasporediti dressing.






petak, 19. studenoga 2021.

Mafini sa borovnicom/Blueberries muffin

 Da iskoristim vreme dok jos ima svezih borovnica.





potrebno:

100 gr putera ili margarina
125 gr secera
1 vanilin secer
1 kora neprskanog limuna
prstohvat soli
2 jaja(srednje velicine
200 gr psenicnog brasna
1/2 male kasike praska za pecivo
100 ml mleka

za fil:
oko 140 gr svezih ili smrznutih borovnica




Za testo penasto izmesajte puter ili margarin mikserom na najvecoj brzini.Postepeno dodajte secer,limunovu koru i so.Mesajte dok ne dobijete jednolicnu smesu.Umesajte jedno po jedno jaje(svako jaje mesajte oko pola minuta).Brasno pomesajte sa praskom za pecivo,prosejte,zatim dodajte naizmenicno s mlekom,deo po deo,u smesu mesajuci na srednjoj brzini(umesajte samo toliko mleka da se smesa tesko odvaja od kasike)


Borovnice operite i dobro osusite pomocu papirnog ubrusa.U kalup za dvanaest mafina stavite korpice pa testo ravnomerno sipajte u njih.Borovnice rasporedite po testu(zamrznute borovnice nemojte odmrzavati).Zagrejte pecnicu na 200 C,pa u nju stavite kalup sa mafinima.Peci oko 25 minuta.
Kada su mafini gotovi stavite ih na resetku da se ohlade.Po zelji pospite sa secerom u prahu.







utorak, 30. travnja 2019.

Jaja punjena tunjevinom\Deviled Eggs with Tuna

Jos jedna ideja za Uskrsnje praznike,i jos jedan izdasan recept koji mozemo iskoristiti i posle praznika.Kada nam ostane visak kuvanih jaja,mozemo ih napuniti i upotrebiti za dorucak ili veceru u posle praznicnim danima.


potrebno:
8 tvrdo kuvanih jaja
1 konzerva tunjevine u komadima
3 supene kasike majoneza sa ukusom krastavaca
1 kafena kasikica sefa(ja sam koristila Dijon senf)
so,ml.biber-po ukusu
1.5 supena kasika limunovog soka
i aleva paprika za posipanje


Tvrdo skuvana jaja ocistimo i prepolovimo na pola.U posudu za mesanje ubacimo izvadjeno zumanjce i ispasiramo ga pomocu viljuske.Belanca slozimo na tanjir i odlozimo sa strane.
Tunjevinu izvadimo iz konzerve i dobro je ocedimo od salamure u kojoj je bila,zatim je dodamo ispasiranim zumancima.Zumanjca i tunjevinu jos jednom ispasiramo i dobro sjedinimo,pa im dodamo majonez,senf Dijon,sok od limuna,so i biber.Sve dobro sjedinimo u kompaktnu smesu i punimo belanca.Jaja pospemo sitno mlevenom alevom paprikom.



ponedjeljak, 29. travnja 2019.

Rozen kolac sa makom\Rosen cake with poppy seed

Moj prvenac sa Rozen korama.I odusevljena sam ja,moja porodica,moji prijatelji.....Brzo napravljen,a jos brze pojeden....




potrebno:
1 pakovanje Rozen kora(8 kom.)

Fil:
6dcl mleka
250 gr.secera
1 kaf.kasikica arome vanile
150 gr.margarina
300 gr.mlevenog maka
150 gr. mlevenog keksa
2 kasike dzema od kajsije

Glazura:
150 gr.bele mlecne cokolade
50 gr.margarina


U lonac za kuvanje fila stavimo mleko,secer,aromu vanile i mak.Pustimo da sve zajedno prokljuca(na srednjoj temperaturi).Pustimo da smesa tiho kljuca oko 5min.Skinemo lonac sa izvora toplote i u njega dodamo mleveni keks,margarin i 2 kasike dzema od kajsije.Pustimo da se smesa ohladi,ali ne skroz.Mlaki fil mazemo tanko na rozen kore.Kora-fil_kora......dok ne potrosimo svih 8 kora.Zadnjom korom samo poklopimo kolac i na njega stavimo tezi predmet,koji ce ga blago pritisnuti.Ostavimo ga preko noci u kuhinji.Sutradan premazemo glazurom od bele mlecne cokolade i margarina.Stavimo u frizider na hladjenje.Dobro ohladjenog ga secemo na uske snite i posluzimo.
Dobra strana ovog kolaca je sto moze da se napravi 2-3 dana ranije a i vrlo je izdasan.




subota, 27. travnja 2019.

Toto kuglice\Toto balls

TOTO cokoladne kuglice koje osvajaju svojim kremastm ukusom.Kolac napravljen od svega 4 sastojka me iznenadio.....Nikada nisam napravila kolac od tako malo sastojaka,a sa toliko punim ukusom.



potrebno:
32 kom.Toto keksa(sendvic keks)
200gr.krem sira (po izboru,ja sam koristila ABC classik)
200 gr.cokolade za kuvanje
50 gr.margarina


Toto keks rastavimo i sastruzemo kremu iz njega.Kremu ubacimo u jednu posudu srednje velicine.Ako je krema suva,posudu stavimo iznad pare.Za minut,dva ce se otopiti.Zatim u kremu mikserom lagano umesamo 200 gr.krem sira.Keksice stavimo u kesu i sa oklagijom ih sto vise izdrobimo.Ako ostanu mali komadici,ne smeta,povucice vlagu iz sira,pa ce da smeksaju.Sada zdrobljene keksice ubacimo u kremu i formiramo kompaktnu masu.Kada se masa ujednacila,prekrijemo posudu providnom folijom i stavimo u frizider na jedan sat.Posle jednog sata od ohladjene smese,formiramo kugle velicine oraha.Ispadne 25 kom.Kuglice umacemo u glazuru koju smo ranije spremili od cokolade i margarina.Dekorisemo po zelji,i ostavimo da se cokolada malo prohladi,a zatim stavimo u frizider.I....to je sve.




utorak, 8. siječnja 2019.

Telece pecenje sa povrcem\Veal roasting with vegetables

Ako zelite iznenaditi svoje najmilije jednim neobicnim ali istodobno i svecanim ruckom,Telece pecenje sa povrcem je pun pogodak.Hrskava spolja i socna iznutra.Teletina spremljena na ovakav nacin ostavice vas jednostavno bez teksta,i svojim ukusom zadovoljiti vase nepce.

potrebno:
oko 1 kg.teleceg rebra
zacini po zelji
(mesavina zacina,so,biber,
majcina dusica,djumbir u 
prahu,estragon,ml.crvena paprika)
sok od 1\2 limuna
1 dcl.belog vina
maslinovo ulje
1 veci luk
2-3 veca krompira
1 koren celera
5-6 mlade sargarepe
baby spanac
Prvo odaberemo zacine od kojih cemo napraviti marinadu,u kojoj cemo marinirati telece meso.Ja sam koristila so,biber,djumbir u prahu,crvenu papriku u prahu,sok od pola limuna i estragon.Estragon je zacin koji  ja najcesce koristim za teletinu,jer mu daje veoma lepu aromu i koja se idealno slaze sa ovim mesom.Kada smo napravili marinadu,meso dobro natrljamo sa njom maso pa je odlozimo sa strane na oko 1 sat da teletina dobro uvuce aromu.U medjuvremenu ocistimo i isecemo povrce.Luk i krompir isecemo na vece komade,a sargarepu i celer na stapice.Zacinimo mesavinom zacina.Poprskamo sa maslinovim uljem i prelijemo sa 1 dcl belog vina.Dobro izmesamo,te rasporedimo ravnomerno po plehu.
Na povrce stavimo mariniranu teletinu,pa preko nje prelijemo ostatak marinade.Jos malcice poprskamo sa maslinovim uljem,te je stavimo u pecnicu da se pece.Pecnicu prvo zagrejemo na 200C,ubacimo pleh sa mesom i povrcem i pecemo ga 15-20 minuta.Zatim temperaturu pecnice smanjimo na 180C i nastavimo peci teletinu jos oko sat vremena.Povremeno zalivati sa sokom u kojem se pece.Kada korica postane hrskava,a meso bude meko(proveriti drvenim stapicom),mozemo ga izvaditi iz pecnice i ostaviti ga da malo odmori.Servirati ga toplo uz baby spanac.

nedjelja, 18. studenoga 2018.

Desert sa rizom i kivijem\Rice and Kiwi Dessert

Jedan lagan desert za nedeljno popodne.


potrebno za 4 porcije:
1 solja rize
3 solje mleka
2\3 solje secera
1 kafena kasika vanil secera
5-6 kom kivija
3 supene kasike otopljenog putera
1\2 solje secera pomesanog sa jednom 
supenom kasikom kakaa
1 kafena kasika cimeta
1 supena kasika narendane limunove kore
4-6 supene kasike kokosovog brasna
               1 solja = 240 ml.

U dubljoj posudi sjedinimo rizu sa secerom,vanil secerom i mlekom,te je stavimo da se kuva na laganoj temperaturi.Riza mora biti gusta,ali zrnca se ne smeju raskuvati i slepiti.Kada je gotova,skinemo je sa izvora toplote i pustimo da se hladi.Promesamo je pazljivo s vremena na vreme.
U vecoj tavi otopimo maslac pa mu dodamo smesu secera i kakaa,cimet,limunovu koricu i kokosovo brasno.Kivi ocistimo i isecemo na kockice.
U case ili vecu staklenu posudu slazemo sloj rize,kockice kivija,i sloj kakao smese.Slazemo dok ne popunimo case ili posudu.Zadnji sloj zavrsavamo rizom,te aranziramo sa kockicama kivija i pospemo kakao masom.Desert posluzimo blago ohladjen.


Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...