četvrtak, 18. lipnja 2009.

Bakine pekarske kiflice

Nema lepseg osecaja nego kada kiflice zamirisu celom kucom i svojim mirisom skupe celu familiju oko trpeze.Ovoj starinskoj poslastici,bilo slatka ili slana niko ne moze da odoli.Ove kiflice su zaista jednostavne za spremanje a isto tako se i vrlo brzo spremaju,posto nije potrebno cekati da testo nadodje.Pa tako ako vam se iznenada najave gosti,ukljucite pecnicu i pocnite sa radom!potrebno:
1 kg. ostrog brasna
1 supena kasika soli
1 supena kasika secera

2 sveza kvasca
2.5 dcl. vode

2.5 dcl. mleka
2 dcl. ulja

1 jaje
250 gr margarina
izrada:
Brasno prosejemo u posudu i izmesamo ga sa kasikom soli i kasikom secera.Zatim dodamo nadosli kvasac(koji smo ranije stavili u mlako mleko sa malo secera i brasna),vodu i ulje te umesimo kompaktnu masu.Masu podelimo na 8 jufkica,svaku razvijemo i podelimo na 8 trouglica od kojih formiramo kiflice.Kiflice poredjamo u pleh i premazemo jajetom koje smo ranije umutili.Zatim izmedju njih sipamo otopljeni margarin i ubacimo ih u ranije zagrejanu pecnicu na 250-270C,i pecemo ih 10-15min.Posto su kiflice veoma izdasne,ja sam radila samo sa polovinom sastojaka(na slikama).

4 komentara:

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...