subota, 27. lipnja 2009.

Barat fule(Taske)

Barat fule ili u prevodu sa madjarskog "Drugove usi",jos jedno od jela karakteristicno za vojvodjansku kuhinju.Spada u kategoriju jela od testenine koja se cesto nalazi na stolu vojvodjana(isto kao i gomboci) u obliku obroka ili deserta.potrebno(za testo):
oko 20 dag. brasna
1 jaje
oko 0.5-1 dcl.vode
mrvica soli
(za fil):
pekmez(po zelji)
i jos:

oko 20 dag.prezle
secera po ukusu
malo ulja
izrada:Brasno prosejemo,dodamo mrvicu soli pa ga umesimo sa vodom koju postepeno dodajemo dok nam se testo ne odvoji od cinije i postane srednje cvrstine.Ostavimo ga oko sat vremena da odmori,pa ga tanko razvijemo i vadimo modlom zeljene oblike koje punimo filom(pekmezom).Nafilovane "usi"dobro zatvorimo po ivicama da pekmez ne bi iscurio,pa ih ubacujemo na kuvanje u prokljucalu vodu.Kuvane ih ocedimo i ubacujemo u prezlu koju smo ranije spremili-na malo ulja proprziti prezlu,pa kad dobije zlatnu boju dodati secer.Gotove "usi" sluziti najbolje jos dok su tople,uz dodatak pekmeza.

utorak, 23. lipnja 2009.

Susam rolat

Seme susama je veoma bogato kalcijumom.Pa je zbog toga preporucljivo davati ga deci,uzimati ga u tudnoci a preporucuje se i obolelima od dijabetesa.Samo jedna kafena kasicica dnevno obezbedjuje kalcijuma za ceo dan pa se moze upotrebiti i kao prevencija protiv osteoporoze i raka debelog creva.Od kada sam ga prvi put radila ovaj rolat,postao je moj omiljen kolac,kao i omiljen kolac ostalih ukucana.Brzo se pravi,jos brze se pojede.
potrebno:
2 jajeta
140 gr.secera u prahu
2-3 supene kasike kakaa
2 supene kasike meda
90 gr.margarina
200 gr.mlevenog keksa
100 gr.mlevenih orasa
200 gr.susama
izrada:
Susam przimo na tihoj vatri dok ne dobije zlatnu boju.Ostavimo ga da se ohladi a u medjuvremenu jaja sa secerom mutimo na pari dok se ne zgusnu.Kada se susam i masa sa jajima ohladila,dodamo sve sastojke i dobro ih sjedinimo.Zatim masu formiramo u rolat pomocu alu-folije i ostavimo je u frizider da se doro stegne.Najbolje je sluziti tek sutradan.

četvrtak, 18. lipnja 2009.

Bakine pekarske kiflice

Nema lepseg osecaja nego kada kiflice zamirisu celom kucom i svojim mirisom skupe celu familiju oko trpeze.Ovoj starinskoj poslastici,bilo slatka ili slana niko ne moze da odoli.Ove kiflice su zaista jednostavne za spremanje a isto tako se i vrlo brzo spremaju,posto nije potrebno cekati da testo nadodje.Pa tako ako vam se iznenada najave gosti,ukljucite pecnicu i pocnite sa radom!potrebno:
1 kg. ostrog brasna
1 supena kasika soli
1 supena kasika secera

2 sveza kvasca
2.5 dcl. vode

2.5 dcl. mleka
2 dcl. ulja

1 jaje
250 gr margarina
izrada:
Brasno prosejemo u posudu i izmesamo ga sa kasikom soli i kasikom secera.Zatim dodamo nadosli kvasac(koji smo ranije stavili u mlako mleko sa malo secera i brasna),vodu i ulje te umesimo kompaktnu masu.Masu podelimo na 8 jufkica,svaku razvijemo i podelimo na 8 trouglica od kojih formiramo kiflice.Kiflice poredjamo u pleh i premazemo jajetom koje smo ranije umutili.Zatim izmedju njih sipamo otopljeni margarin i ubacimo ih u ranije zagrejanu pecnicu na 250-270C,i pecemo ih 10-15min.Posto su kiflice veoma izdasne,ja sam radila samo sa polovinom sastojaka(na slikama).

utorak, 2. lipnja 2009.

A SAD,NAGRADICE

Prosle nedelje sam od Vere dobila nagradu "...super duper chef",sa kojom me ona veoma obradovala i prijatno iznenadila!E,doslo vreme da i ja podelim nagradice.Pa evo ovako,nagradicu:cu podeliti sledecim blogovima i njihovim vrednim blogerkama:
1. POD SVODOM ZIVOTA
2.CHOKOLATE DUST
3.MARIGOLD
4.ACHTUNG BABY
5.TAINATA NA NASATA VECERA
6.KUVANJE I KUZINAVANJE i
7.DELICII BY FLORANCE

ponedjeljak, 1. lipnja 2009.

Backi dorucak

Na stolu skoro svakog jutra,za dorucak zamirisala,bi vruca lepinja.Cest obrok skoro svakog Vojvodjanina za dorucak.Naravno lepinja bi bila premazana sa mascu(svinjskom,kokosijom,pacijom,guscijom...),malo posoljena i posuta crvenom alevom paprikom.Jos jedna varijanta za namaz je i"skorupaca"(na slici).To je uprzen skorup sa mleka,koji se jos vruc maze na lepinju.Njegovom slatkastom ukusu niko ne moze da odoli.Naravno uz lepinjicu ide mladi crni ili beli luk,paradajs a dobro pase i ljuta sveza papricica.

nedjelja, 31. svibnja 2009.

Krastavac salata

Karakteristicna salata za ovo doba godine i jedna od mojih omiljenih je krastavac salata.Izuzetno zdrava,osvezavajuca i izdasna ova salata se uklapa skoro uz sva jela vojvodjanske kuhinje i kao takva omiljena je na porodicnim trpezama.I kao sto bi se reklo"klasika"u salatama,bas ta njena jednostavnost je cini savrseno ukusnom i cestom na nasim stolovima.Kao i skoro svaka salata i ova se moze napraviti u dve varijante:
I varijanta:
Krastavac isecemo na kolutice osolimo i ostavimo da pusti vodu.Zatim ga ocedimo,i u njega umesamo pavlaku ili kiselo mleko u koje smo prethodno naseckali sitno beli luk.
II varijanta:
U ocedjeni krastavac umesamo oko 1.5.dcl. vode sa rastvorenim sircetom u koji smo dodali kasikicu secera kao i sitno seckani beli luk.

Krompir paprikas sa knedlama

Jos jedno karakteristicno jelo za Backu i vojvodjansku kuhinju je i krompir paprikas.Inace je poznato da se u vojvodjanskoj kuhinji koristi dosta testenina i krompir,pa je ovo jelo jedno od omiljenih na vojvodjanskoj trpezi.potrebno:
oko 1.kg krompira,
malo masti,
1 kom.crnog luka,
1 mala kasika aleve paprike,
so,mleveni crni biber,po ukusu,
suvog persunovog lista,
vode
Za knedle potrebno:
1 celo jaje,
brasna,
oko 5 supenih kasika hladne vode,
so,po ukusu
Krompir paprikas spada u jela gde se namirnice koriste"odokativno"i prema ukusu.Mere koje sam stavila su one po kojima sam ja radila.Svako ih moze prilagoditi svom ukusu,dodati ili oduzeti zacine prema svojim navikama.
izrada:
Na malo masti izdinstati crni luk.Kada je luk poprimio zlatnu boju,dodati slatke aleve paprike.U medjuvremenu ocistiti i iseci krompir na vece kriske ili kocke.Dodati ga u lonac sa izdinstanim lukom i crvenom paprikom pa ga naliti vodom da ogrezne.Dodati zacine i kuvati ga na tihoj vatri dok ne bude do pola gotov.Tada malom kasikom formiramo knedle iz mase koju smo prethodno umutili i ubacujemo u paprikas.Kuvamo ga jos nekih dvadesetak minuta,ili dok knedle ne isplivaju na povrsinu.
izrada knedli:
Jaje umutimo viljuskom pa dodamo oko pet supenih kasika hladne vode.Tada dodamo brasna toliko da formiramo zitku masu(gustine otprilike kao pavlaka).Dodamo malo soli i dobro izmesamo,da ne bude grudvica.Malom kasikom formiramo knedle i ubacujemo ih u paprikas.

Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...