ponedjeljak, 25. lipnja 2018.

Pizza sa povrcem\Pizza with vegetables

Pizza za sve ljubitelje povrca.Toliko ukusna da vam sunka nece ni mal faliti....

testo:
1 kg brasna
5 dcl mleka
2 dcl jogurta
1 jaje
1 svez kvasac
1 kesica praska za pecivo
2 male kasike soli

fil:
kecap(ja sam koristila domaci)
sampinjoni 
sveza paprika
svezi paradajs
origano,bosiljak i biber(po ukusu)
rendani sir

i jos:
ulje
kese(manje tregerice)

Ovo testo je interesantno posto se radi sve sa hladnim sastojcima.Ostavlja se u frizider da nadodje,i u njemu moze da stoji i 7 dana.Veoma je izdasno i vise namensko,tako da mozete od njega praviti sta vam volja:kiflice,hleb,ustipke,fanke.Podjednako je dobro i za przenje i za pecenje.
U malo hladnog mleka razmutimo kvasac i ostavimo sa strane.U brasno dodamo so i prasak za pecivo i dobro pomesamo sastojke.Zatim dodamo kvasac,jogurt,jaje a mleko dodajemo postepeno dok ne dobijemo mekano testo koje se odvaja od posude.Testo podelimo na jufkice i stavimo u kese koje smo ranije dobro nauljili i odlozimo ga u frizider.Treba mu oko 2 sata da naraste.
Kada je testo naraslo,izvadimo potrebnu kolicinu iz frizidera i razvucemo ga u nauljenoj tepsiji.Premazemo kecapom,pospemo origanom,bosiljkom i biberom.Rasporedimo narezano povrce i pospemo rendanim sirom.Ubacimo ga u pecnicu koju smo ranije ukljucili da se zagreje na 200C oko 15-20 minuta.

nedjelja, 17. lipnja 2018.

Ladjice od tikvica\Zucchini Boats

Leto je a sa njim dolazi i sezona tikvica,noseci veliku lepezu raznovrsnih receptica.Ukusnih,laganih,osvezavajucih,brzih i jednostavnih,oslikavajuci prelepo letnje godisnje doba.
potrebno:
3 kom.mladih tikvica
malo masti
1 manji crni luk
1 cen belog luka
100 gr mlevenog mesa(ja sam koristila curece)
100 gr sampinjona
1 mala kasika crvene paprike
so,biber,kari,origano
oko 1 dcl soka od paradajsa
100 gr trapista
Tikvice operemo i odsecemo im krajeve.Zatim ih prepolovimo i izdubimo,te ih malo posolimo i ostavimo sa strane oko pola sata da puste vodu.
U serpi na malo masti proprzimo crni luk i beli luk koji smo prethodno sitno iseckali.Dodamo mleveno meso koje takodje kratko proprzimo na dinstanom luku.Zatim mesu dodamo oko pola dcl. soka od paradajsa,smanjimo temperaturu vatre na umerenu,poklopimo serpu i pustimo da se meso lagano dinsta.U medjuvremenu sampinjone usitnimo i pripremimo zacine,te ih dodamo u meso nakon 20 minuta dinstanja.Dodamo i preostali sok od paradajsa i pustimo da se ragu krcka jos desetak minuta.. 
U pleh poredjamo tikvice koje smo prethodno oslobodili vode koju je so povukla iz njih.Punimo ih raguom od mlevenog mesa i sampinjona,te ih stavimo u pecnicu da se peku oko 25 min.na 200C.Posle 25 minuta ih izvadimo i pospemo rendanim trapistom,te ih ponovo vratimo na pecenje jos 5 min samo dok se sir ne otopi.

srijeda, 30. svibnja 2018.

Cigany pecsenye\Cigansko pecenje\Gypsy roast

Jos jedno jelo iz raznolike vojvodjanske kuhinje je i Cigansko pecenje.Ovaj ukusan i jednostavan klasik je vrlo rado i brzo prihvacen iz madjarske nacionalne kuhinje i kao takav cesto je prisutan na trpezi vojvodjana.Ako vam treba brz i praktican rucak Cigansko pecenje je zasigurno to.

potrebno:
500 gr.svinjskog vrata
3 cena belog luka
100 gr brasna
so i biber prema ukusu
2 kasicice ljute aleve paprike
2 velike kasike masti
1 kg.krompira
Svinjski vrat zacinimo solju i biberom pa ga ostavimo sa strane pola sata da meso upije zacine.Nakon toga meso uvaljamo u brasno,mast zagrejemo na srednju temperaturu(kod mene je to 2),pa ga przimo sa svake strane otprilike po tri minuta.Przeno meso izvadimo i odlozimo sa strane.U masnocu u kojoj se przilo meso dodamo sitno seckani beli luk i pustimo ga da se kratko proprzi.Skinemo ga sa toplote,dodamo alevu papriku pa ga ponovo vratimo na grejnu plocu.Samo minut da se aleva paprika karamelizuje.
Tada u pleh slazemo krompir,prethodno narezan na deblje kolutove,pa po njemu rasporedimo meso apreko mesa sipamo uprzeni beli luk sa mlevenom paprikom.Sve to prekrijemo alu folijom i stavimo u pecnicu da se pece oko 30 min. na 180C.
Posle 30 min.skinemo foliju pa ga vratimo u pecnicu i pecemo jos 15 min.

nedjelja, 27. svibnja 2018.

Muffin sa kafom\Muffins with coffee

Muffin za odrasle,sa divnim ukusom espressa i ruma.Mekan,socan,mrvicast....pravo okrepljenje za nedeljno popodne.
potrebno:
125 ml. vruce vode
2 pune kasicice instant kafe

za testo:
125 gr.putera ili margarina
175 gr.secera
1 kesica vanil secera
2 jaja (srednje velicine)
175 gr.psenicnog brasna
2 kasikice praska za pecivo
1 velika kasika kakaa(vrhom puna)
1 velika kasika ruma
za preliv:
100 gr.secera u prahu
1/2 kasicice instant kafe

Prokuvajte vodu,umesajte instant kafu u nju i ostavite da se ohladi.Za testo penasto izmesajte puter ili margarin mikserom(nastavcima za mucenje) na najvecoj brzini.Postepeno dodajte secer i vanil secer,pa mesajte dok ne dobijete ujednacenu smesu.
Umesajte jedno po jedno jaje(svako jaje mesajte oko1\2 minuta)Brasno pomesajte sa praskom za pecivo i kakaom,pa dodajte kasiku po kasiku u smesu na srednjoj brzini.Na kraju dodajte rum i kafu.
Testo sipajte u korpice za muffine koje smo prethodno ubacili u kalup(za dvanaest muffina).Sve zajedno ubacimo u pecnicu koju smo prethodno zagrejali na 180C.Pecemo oko 25 minuta.
U medjuvremenu dok se kolac pece,pravimo preliv.Za preliv pomesajte secer u prahu i kafu pa dodajte vrucu vodu.Kalup sa muffinima izvadimo na resetku i odmah premazemo sa prelivom.Ostavimoda se ohlade.




                                                                                                                                                                            

nedjelja, 29. travnja 2018.

Zerbo kuglice\Gerbeaud balls

Emil Gerbeaud, koji je potekao iz konditorske porodice, roden je u Zenevi i stekao iskustvo u Nemackoj, Francuskoj i Engleskoj. Izvodio je niz inovacija, kao sto su. sirenje izbora  brojnih proizvoda poput maslaca, pariskih peciva, stotine vrsta sitnih kolaca, bombona i kirsch bombona. Da bi svoju siroku paletu ponudio svojoj klijentelu, uvecao je broj zaposlenih za prodaju i servis. Do kraja 1899. imao je oko 150 zaposlenih, od kojih su mnogi dosli samo u Budimpestu kako bi naucili i radili s Gerbeaudom. Zbog svojeg osecaja poslovanja,uskoro je opremio svoju pekaru modernim masinama za izradu poslasticarskih i pekarskih proizvoda. Tako je naziv Gerbeaud postao sinonim za kvalitet i pekarsku umetnost. Buduci da je njegova klijentela volela papirnate kutije za pecivo , Gerbeaud je nastavio s ovom tradicijom i poceo ih sam dizajnirati.Naravno najpoznatiji njegov kolac je Zerbo kolac.Danas ga ima vec u puno varijanti kao sto su Zerbo torte,Zerbo kuglice,Zerbo kocke....
 Ja sam izabrala recept Zerbo kuglica,tj.njegovu najjednostavniju varijatnu ali isto tako ne i manje ukusnu.Vrlo se lako i brzo sprema,i verovatno ce oduseviti obozavaoce Zerbo kolaca.
sastojci:
15 dag. mlevenih orasa
15 dag. mlevenog keksa
5 supenih kasika pekmeza od kajsija
15 dag. cokolade za kuvanje

za ukrasavanje:
sarene secerne mrvice,
moze se umesto mrvica koristiti i preliv od cokolade


U vecoj ciniji izmesamo mlevene orase i mleveni keks.Cokoladu otopimo te je dodamo suvoj smesi, zajedno sa pekmezom od kajsija.Masu mesamo dok se ne ujednaci.Odlozimo je u frizider da se stegne,pa oblikujemo kuglice koje uvaljamo u secerne mrvice.

subota, 14. travnja 2018.

Krem corbica od tikvica

Jedna od meni omiljenih corbica.Preukusna,osvezavajuca i vrlo jednostavna za pripremu.



Potrebno:
oko 500 gr. tikvica
2 vece sargarepe
3-4 cena belog luka
1 glavica crnog luka(srednje velicine)
oko 5-6 kom.krompira

Zacini:
so,biber,mleveni djumbir(po ukusu)

Garnirung:
malo kisele pavlake,list persuna

Sve povrce ocistimo operemo i isecemo na vece komade.Stavimo ga u lonac za kuvanje i sipamo vode toliko da prekrije povrce.Dodamo zacine i kuvamo  ga na tihoj vatri oko 45 min.Kada se povrce skuvalo izmiksamo ga stapnim mikserom ili blenderom.Corbicu jos desetak minuta kuvamo na tihoj vatri,da bi postala kompaktna.U slucaju da je corbica gusta,dodamo jos malo vode.
Ukrasimo je persunom i kiselom pavlakom.


petak, 6. travnja 2018.

Ukusno pecena pileca prsa

Piletina je najomiljenija ptica na nasim vojvodjanskim trpezama i vrlo cesto se sprema za nedeljne ruckove.A pilece meso je samo po sebi lako svarljivo a i sprema se vrlo jednostavno i brzo.Zaista moze da se spremi na hiljadu i jedan nacin,i da za kratko vreme imamo brz,ukusan i izdasan nedeljni obrok.Ovo je jedan od njih.

potrebno:
oko 500 gr pileceg belog mesa
1 kom ljutike ili manja glavica crvenog luka
1 cen belog luka
so i biber prema ukusu
1 mala kasika estragona
1 mala kasika aleve paprike(ljute)
2-3 velike kasike maslinovog ulja

Pilece belo meso podelimo na cetiri dela i zacinimo marinadom koju smo spremili od sitno seckanog luka,belog luka i ostalih navedenih zacina.Spremimo ga u posudu sa poklopcem i ostavimo oko sat vremena u frizider da upije zacine.
Rernu zagrejemo na 200 C.Pileca prsa rasporedimo u plehu,prekrijemo alu-folijem i stavimo da se pece.Ako je ostalo marinade u posudi,mozemo je naknadno dodati na meso pre nego sto ga spremimo za pecenje.Pecemo ga pokrivenog oko 20 minuta,zatim foliju skinemo i dopecemo ga jos 10 minuta dok ne porumeni.Serviramo ga uz kuvani pirinac sa pavlakom,ili uz prilog po zelji.




Keksici od lavande i limuna

Inspirisana zadnjim danima odlazeceg leta,napravila sam ove keksice koji jos uvek odisu letom i ostavljaju njegov mirisni trag u nasem domu...